4 рецепти од целер кој ќе ве спасат од ужасна болка на чир

од desk4

Воспалителните болести на стомачната обвивка може да бидат предизвикани од неисхранетост, алкохол, никотин, труење со храна. Нарушувањето може да биде придружено со акутна болка во стомакот, гадење, повраќање, или хронично која се пројавува во стомакот со чувство на тежина, болка, металоиди, ждригање.

Хроничниот варијанта – долгорочно воспаление на слузницата на желудникот, во која има реорганизација на неговата структура, претставува прогресивна атрофија. Времетраењето на болеста е брановидна: периодите на егзацербација се проследени со продолжени ремисии.

Корените и стеблата на некои растенија се богати со есенцијални масла кои се одговорни за производство на гастричен сок. Еве неколку рецепти кои ќе ви помогнат да се справите со нарушувањето:

Рецепт 1
Земете 3-4 грама подготвен и кршен целер корен, истурете 1 литар врела вода, и оставете да стои 8 часа, филтрирајте. Инфузијата се зема 3 пати на ден со 1 лажица.

Рецепт 2
Подготвка на инфузијата: една лажица билки или корени од целер се прелива со чаша врела вода, нека се вари 10 минути на тивок оган и потоа се цеди. По ова сте подготвени да ја земите инфузијата и тоа една лажица 3-4 пати на ден 30 минути пред оброк еден месец.

Рецепт 3
Напивка од целер и мед: Ставете 200 грама мед во водена пареа, додадете 20 г суви стебла од целер и загрејте ја 10 минути. Оладете ја, истурете 3-5 лажици во чаша топло млеко. Можете исто така да го разредете во топла вода (5 лажици од 0,5 литри да пиете во мали голтки во текот на целиот ден). Инфузијата може да се чува во фрижидер.

Рецепт 4
20 грама листови од целер се сатава во благо загреана рерна во керамичка или стаклена чинија полна со 0,5 литри млеко и тоа околу половина час. Потоа додадете две чаши мед (400 g) и загрејте уште 10 минути, понекогаш мешајќи со дрвена лажица. Извадете ја од рерната, држете ја под ткаенина уште 30 минути. Потоа изладете ја и истурете во тегла. Можете да ја чувате во фрижидер.

Слични содржини