5 придобивки од консумацијата на суши

од Vladimir Zorba

Сушито е едно од најпопуларните јапонски јадења. Постојат многу варијации на суши, вклучувајќи ги и вегетаријанските варијации. Потрошувачката на суши ни помага да одржуваме добра тежина, што ни дава омега-3 и омега-6 масни киселини . Кои се другите здравствени придобивки?

Суштинско е за функцијата на тироидната жлезда

Традиционален елемент во подготовката на суши е неговата обвивка која обично се состои од морски алги. Алгите содржат големи количества јод, кој е од суштинско значење за здравјето на тироидната жлезда.

Иако сите болести на тироидната жлезда не се предизвикани од дефицит на јод, минералот има силна врска со општата тироидна функција.

Помага во синтезата на црвените крвни клетки

Ако страдате од анемија, јадете суши. Доброто функционирање на тироидната жлезда е од суштинско значење за бројот на крвни клетки.

Според некои студии, мал број црвени крвни клетки се поврзани со недоволна активност на тироидната жлезда. Покрај тоа, алгите се богати со железо, што го намалува ризикот од анемија – уште една добра причина да се јаде повеќе суши.

За убава коса

Еден од најголемите индикатори дека нешто не е во ред со вашето здравје е состојбата на вашата коса, кожа и нокти. Протеините кои ни нудат риби и алги помагаат да се подобри состојбата на кожата.

Ги зајакнува коските

30 грама алги содржат околу 17 милиграми калциум, што е важно за здравјето на коските.

Најголемиот дел од калциумот во вашето тело се чува во коските и забите. Премалку калциум може да доведе до полесно уривање, што доведува до остеопороза, особено кај жени постари од 50 години.

Регулира нивоа на натриум

Ниските нивоа на калиум во телото се поврзани со висок крвен притисок, срцев удар и мозочен удар. Затоа, важно е да се следи балансот помеѓу калиум и натриум во телото што е од суштинско значење. Оризот содржан во Сушито е одличен извор на калиум и го промовира балансот на калиум-натриум.

Слични содржини