5 видови на храна кои го забрзуваат метаболизмот

од Vladimir Zorba

Во одреден степен метаболизмот ни работи на претходно поставена брзина која се одредува од гените. Кога конзумираме одредени видови храна, сепак, можеме да помогнеме со согорувањето на мастите во организмот.

Некоја храна може да го забрза метаболизмот, што влијае на вкупниот број калории. Што треба да конзумираме за да добиеме овој ефект?

1. Јогурт

Клетките кои содржат калциум, горат повеќе масти, во споредба со оние на кои им недостасува. Но, бидејќи многу богати со калциум храна содржат и големи количини калории, треба да бидеме претпазливи за тоа што избираме. Препорачливо е да се насочиме кон јогурт, која обезбедува околу 18% од дневните потреби од калциум и содржи само 100 калории.

2. Целер

Целерот е со ниска содржина на калории, а истовремено со тоа содржи неколку влакна и вода. И бидејќи таа дејствува како диуретик, енергијата која се користи од организмот за формирање на урина, помага да се подигне нивото на метаболизмот.

3. Спанаќ

Ова вкусно зелено растение исто така го забрзува метаболизмот, обезбедувајќи на организмот огромна доза на железо. Причината е дека овој елемент помага во пренос на кислород, кој им е потребен на мускулите за   да согоруваат масти.

4. Вода

Дури и лесната дехидрација може да го забави метаболизмот. Студената вода “принудува” организмот да користи повеќе калории за да го загрее, се наведува во студија објавена во The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

5. Риба

Рибата е одличен извор како на јод, така и на селен – два елементи кои му помагаат на функцијата на тироидната жлезда која го регулира метаболизмот. Затоа треба да размислиме за додавање на повеќе лосос, туна, скуша или пастрмка кон секојдневното мени.

Слични содржини