Четири големи придобивки од дињите, кои особено се важни во текот на летото

од Vladimir Zorba

Дињите се меѓу омилените плодови за разладување текот на летото. Тој и лубеницата се консумираат речиси секој ден во горештините. Постојат различни видови и тие им припаѓаат на семејство Тикви кои се слатки по вкус и имаатмногу силен мирис. Плодот се продава на пазарите од април до август и освен освен освежувачки вкус, има многу придобивки за организмот.

Видете кои се тие:

Има антиканцерогени својства

 

Високата содржина на каротеноиди во дињитее може да го спречи ракот и да го намали ризикот од формирање на рак на белите дробови. Редовното консумирање му помага на организмот да се исчисти од токсините, затоа е убаво да јадете почесто диња во текот на летото.

Го подобрува срцето

Антикоагулант наречен аденозин, се содржи во овошјето. Тој може да прекине згрутчување на крвни клетки, што предизвикува мозочен удар или болести на срцето.

Помага при бубрежни заболувања

Одличните диуретски својства на дињите се корисни при лекување на бубрежни заболувања. Комбинацијата од диња и лимон е ефикасен во лекување на гихт. Така редовната консумација на диња секое утро помага за здравјето на нашите бубрези.

Стимулира дигестивниот систем

Околу 95% од дињите се вода која ги ублажува киселините во желудникот и помага при варењето. Ако имаме проблеми со стомакот, можете почесто да јадете и помеѓу оброците, се тоа ќе го олесните движењето на храната во цревата. Водата што е во дињите помага и во подигнувањето на дефекацијата, додека минералите ја елиминираат киселоста, што често доведува до тешкотии во варењето.

Слични содржини