По ракетниот оган против Сирија во саботата, 14 април, грчките медиуми коментираат дека е “неизбежна” хуманитарна криза во Сирија, која ќе го засили протокот на мигранти.

” Додека Сирија гори, Европа ќе биде под притисок на бегалците “, рече комесарот за миграции на ЕУ, Димитрис Аврамопулос.

Градоначалниците на грчките острови ја предупредуваат владата за потребата од итно дејствување. Тие не ја кријат тензијата меѓу жителите и мигрантите од камповите и незадоволството на мигрантите, кои сакаат да ја напуштат Грција. Постојат секојдневни случаи на апсење на трговци со луѓе кои земаат  илегални мигранти и преку копнената граница со Турција .

Владејачката партија СИРИЗА излезе со коментар за настаните, велејќи дека “војната не е решение” и рече дека е против употребата на хемиско оружје.