Почетна / Актуелно / Едроган: Турција е “натерана да лази” пред вратите на EУ

Едроган: Турција е “натерана да лази” пред вратите на EУ

Турција веќе 54 години чека не членство, а пред неа се примени и економски неразвиените земји, рече Реџеп Таип Ердоган на собирот на бизнис лидерите во Истанбул, пренесува АП.
Ердоган ги критикуваше се поголемиот број на поглавја потребни за пристапните преговори.
Турсиот претседател, запраша дали Турација трeба и понатаму да ја моли ЕУ и да бара од неа да ја прими.

Ердоган додаде дека Турција е  “натерана да лизи ” пред вратите на ЕУ.

Турција веќе 54 години се обидува во ЕУ, додека земјите кои подоцна аплицираа за членство или се економски нестабилни се примени во Унијата, пишува АП.

“Ако официјално ЕУ продолжат со својот позитивен и праведен став спрема нас, меме да продолжиме. Но ако престанат тоа да го прават тогаш ние сами можеме да се снајдеме”, рече Ердоган.