Актуелно
Почетна / Актуелно / Google ја затега контролата над квалитетот на мобилни апликации

Google ја затега контролата над квалитетот на мобилни апликации

Google објави дека ќе ја заостри контролата над квалитетот на мобилни апликации во Play Store.

Компанијата планира нови, построги критериуми за квалитет и јавно ќе ги именува апликациите што не ги почитуваат правилат, најави таа за време на својата конференција Google I / O, цитирана од интернет изданието CNET.

Податоците на Google покажуваат дека 50% од апликациите кои имаат рејтинг од 1 ѕвезда се критикувани од корисниците најмногу за стабилност.

Под услов за изминатата година корисниците на Android имаат направено 82 милијарди инсталации на апликации, тоа значи дека доста од нив се соочуваат со проблеми. Затоа Google одлучи да одржува постојана контрола над најслабите 25% од апликациите во онлајн продавницата.

Оние кои не ги почитуваат барањата на компанијата, ќе добијат видливе маркер дека не се квалитетни.

Меѓу критериумите кои се чести споменувани дека се непотребно користење на процесорот или мобилната врска, недоволно брза работа, будење на уредот повеќе од 10 пати на час.

Покрај тоа, Google ќе им помага не купуваат или создаваат неквалитетни апликации. Компанијата ќе се поврзува со нив, за да ги чуе нивните проблеми и да се обиде да им помогне да ги решат, па постепено квалитетот во Google Play да се зголемува.