Путерот од кикирики се консумира сè почесто и кај нас. Освен за кондиторски цели, тоа е дел од здравата исхрана на спортски активните, бремените жени, кои водат диететски хранливи режими.
Со густ и богат вкус, исхрана во разумни количини, тоа има бројни предности за здравјето. Споделуваме некои од нив.
Богат е со протеини
Во две лажици путер од кикирики се содржат околу 7 грама протеини. Телото користи содржани во нив аминокиселини за обновување и изградба на мускулното ткиво. Исто така, потрошувачката на путер од кикирики ќе ви даде не само повеќе енергија и ќе ви помогне да се вратите после тренинг, но ќе се чувствувате сити подолго време.
Како и другите растителни извори на протеини, така и ова корисно масло го содржи целосниот комплекс од аминокиселини, кои ни се потребни.
Обезбедува здрави масти
Путерот од кикирики содржи незаситени масти речиси колку маслиновото масло. Незаситените масти се поли- и мононезаситени. Тие го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести , помагајќи за контрола на нивото на холестерол, но исто така го намалуваат и ризикот од развој на дијабетес тип 2.
Во две лажици путер од кикирики се содржат 7,4 грама мононезаситени и околу 4,5 грама полинезаситени масти.
Богата е со калиум
Како што знаеме, зголемената потрошувачка на натриум крие ризик од појава на срцеви проблеми. Иако знаеме дека е добро да следиме колку сол конзумираме, ретко тоа го правиме. Маслото од кикирики е богато со калиум, кој може да го намали штетното влијание на натриум врз организмот.
Тоа не значи дека не треба да ја контролираме потрошувачката на сол. Земањето на 2 лажици путер од кикирики, го зголемува вашиот внес на калиум на 238 милиграми.
Содржи корисни влакна
Во една лажица путер од кикирики се содржат околу 2 грама диетални влакна . Иако оваа суперхрана не е од најбогатите видови на влакна, но може да додаде секојдневното земање на влакна и на тој начин да ви помогне да го прилагодите варењето, да го намалите ризикот од појава на запек, да залаже глад и друго.
Го содржи важниот манган
Манганот ретко се споменува, но е исклучително важен минерал. Земањето помага за активирање на ензими кои учествуваат во елиминација на токсините од телото и ги штитат клетките од физиолошки стрес.
Исто така, минералот придонесува за растот на ткивата кои поддржуваат здрав развој на коските и заздравувањето на рани по повредата.