Почетна / Магазин / Убавина и Здравје / Јагодите штитат од рак на дојка?

Јагодите штитат од рак на дојка?

Само 15 јагоди дневно би можеле да ве заштитат од ракот на дојката, тврдат стручњаците.

Научниците спровеле истражување на лабораториските глувци, а се покажало дека јагодите не само што го спречуваат ширењето на ракот , туку и туморот кај некои глувци се намалил.

„Видовме значително намалување на големината и тежината на туморот“ , вели научникот Маурицио Батино од Политехничкиот универзитет во Италија.

За да ја направат оваа студија, научниците најпрвин во глувците уфрлувале канцерогени клетки , а потоа го хранеле со јагоди, и се покажало дека ова овошје го блокирало напредокот на ракот.

Стручњаците објаснуваат дека јагодите ја намалиле активноста на гените кои имаат важна улога во метастазирањето на канцерот а ја зголемуваат активноста на генот кој го спречува ширењето на ракот на дојката.

Сепак , тие нагласуваат дека се потребни уште студии за да се утврди дека ефектот ќе биде ист и кај луѓето.

Порано студиите покажале дека со внесување помеѓу 10 и 15 јагоди на ден ги прочистуваат артериите и го намалуваат нивото на холестеролот.

С.В.