Почетна / Магазин / Убавина и Здравје / Како да го забавиме стареењето (Втор дел)

Како да го забавиме стареењето (Втор дел)

Често сме им завидувале на мајките за тоа што се големи. Можат да одат каде сакаат, да седат колку време сакаат и секогаш се чини дека ги носат најправилните одлуки.d0261719fe984b04d0cbc45589989df6

Ако има нешто што доаѓа со возраста, тогаш дефинитивно е животното искуство и подмладувањето. За жал, не само тоа.

Кон сето ова додадете и мали брчки, промена на контурата и потешко одржување на кожата. Младата кожа не е невозможна за постигнување, а стареењето може да биде одложено. Откако ви ја презентиравме првата серија на совети за забавување на стареењето, еве ја и втората:

1. Навлажнување

Најризичен тип на кожа за стареење е сувата. Дури и да сте со нормална, комбинирана или мрсна кожа, не заборавајте да ја навлажнувате редовно.Создадете си навика да нанесувате секој ден барем наутро и навечер соодветен крем за лице и лосион за тело. На овој начин ќе останете на нивото на влажност и ќе се радувате на хидрирана и цврста кожа.

2. Пијте вода

По навлажнувањето секогаш доаѓа ред на хидрирањето. Тоа значи да пиете доволно вода и консумирате овошје. Намалете колку што е можно повеќе на преработената храна и готови јадења. Вие сте навистина тоа со што се храните … не сакате вашата кожа да стане како чипс, нели?

3. Леснотија

Под “леснотија” имаме предвид да ја оставите кожата да подише и да се порадува малку на трендот за природна убавина, но во буквална смисла. Оставете го лицето барем два дена во неделата целосно без какви и да е производи. Исчистете го добро и нанесете само хидратантен крем.

4. Спијте на грб

Позицијата при спиење е клучна за забавување на стареењето и тоа дефинитивно не е шега. Ако имате можност, спијте на грб, бидејќи на тој начин се избегнува директен притисок на различните материјали на постелнината и навлаки на нежната кожа на лицето. Во случај да не може да се справите со оваа задача, барем инвестирајте во навлаки од сатен, бидејќи кај нив триењето е значително помало.

5. Без стрес

Избегнувајте го стресот со сите можни средства. Освен што ќе се чувствувате емотивно подобро, тоа ќе се одрази и на предвременото стареење. За да изгледате помлади, редуцирајте ги преморот и преоптовареноста. Најдете хоби што ќе ви носи позитивни емоции и практикувајте го барем два пати неделно.

6. Ангажирајте го вашиот ум

Тоа може да звучи контрадикторно на советот да се одморате, но воопшто не е така. Под ова да го ангажирате умот имаме предвид да се занесете во пријатна атмосфера, омилениот филм или дури и учење на нов јазик, да кажеме. Што ви дава задоволство – едноставно не оставајте умот да застари.

Leave a Reply

Your email address will not be published.