Почетна / Uncategorized / Како Французинките живеат подолго и поубаво

Како Французинките живеат подолго и поубаво

Генерално Французинките живеат две години подолго од Британките и исто така се познати со младешкиот изглед и шик стил во сите возрасти. Но, како точно го прават тоа? Во својата нова книга познатиот париски хирург Мишел Симе го открива она што тој смета дека дава одговор на прашањето зошто француските жени не стареат. Или го прават тоа побавно отколку жените од другите народи.

1. Јадете повеќе лук

Не само што е вкусен и потенцијално водечки до одбивање на партнерот како прилог на вечерата, лукот содржи бројни предности за здравјето кои помогаат за подолг живот. Французите го сакаат – и има добра причина за тоа: лукот е полн со антиоксиданси и има својство да го забавува стареењето. Најдобро е да се јаде суров, за да се задржи  хранливата вредност, колку што е можно.

2. Пијте малку, но ценете повеќе

Алкохолот како што го скратува животот, така и остарува, поради што според Французите сите треба да пиеме како сомелиери. Тоа значи да се пие бавно и вкусува чашата вино, ако сакате да останете млада.

3. Исчистете го фрижидер

Симе нагласува колку е важно да се исчисти вашиот фрижидер, главно, два пати месечно. Спротивно на популарното верување микробите можат да преживеат при студени услови, и, се разбира, она што е внатре во фрижидерот, на крајот ќе се покаже во вашето тело. Симе препорачува користење на сунѓер и бел вински оцет, за да го избришете вашиот фрижидер пред да исушите со крпа.

4. Сфаќајте ја вечерата сериозно

Како Французин Симе не изненадува што е исклучително против вечера пред телевизорот, која е омилена на многу Британци. Ние сме подготвени да се храниме побрзо кога гледаме телевизија, што значи дека ја џвакаме храната помалку, без да сфаќаме дека сме полни и затоа јадеме повеќе отколку што би внеле во други околности. Седнете на масата и јадете свесно, за да се избегне јадењето повеќе отколку што треба.

5. Инвестирајте во добри очила

Не само за да изгледате во чекор со модата, туку очилата за сонце ви се потребни за да се задржат млади вашите очи и кожата околу нив. Симе вели дека кога сакате да ги купите совршените очила за сонце, вие треба да ги барате оние со големи стакла и широки рамки, за да спречите навлегување на светлината низ нив, да бидете сигурни дека леќите ги  исполнуваат европските стандарди, а исто така се барем класа три, дури класа четири кои се препорачуваат на пример за планински спортови.

6. Вежбајте во базенот

Вежбите со висок интензитет ги ставаат под големо оптоварување зглобовите, па Симе препорачува вежби во вода. Неговиот посебен тренинг? Воден велосипед. Уште познат како велосипедизам во базен или хидро-ротација, тоа во суштина значи велосипедизам на стационаран велосипед во базен. Да бидете потопени во вода значи срцевиот пулс да остане помал и можете да ротирате понапорно – се чувствувате како да вложувате помалку напор, но всушност ги оптоварувате мускулите повеќе.

7. Грижа за вашето деколтето Градите на жената и областа помеѓу нив содржи помалку масни жлезди отколку остатокот на телото, што значи дека има тенденција тој дел од телото да се збрчка побрзо. Со цел да се грижат за тенката кожа, дамите треба да се однесуваат кон него со толку грижи колку што вложуваат и за лицето како навлажнување и заштита на кожата од ултравиолетовите зраци на сонцето.

8. Промена на перницата

Многу малку од нас ја менуваат често, но старата и истрошена перница која неправилно ја поддржува главата, може да ви создаде непријатни болки во вратот. Симе сугерира дебела перница, ако сакате да спиете на една страна, тврда, ако сакате да бидете на грб и тенка, ако лежите на стомак.

9. Престанете да се чувствувате виновна што не сте совршена

Поголемиот дел од луѓето имаат тенденција да се лути за тоа дека “немаат ништо”, но Симе верува дека стремежот кон совршенство ќе заврши со неуспех. Тој препорачува да се потсетиме на три нешта: никој не е совршен, да сте суптилна ве прави поинтересна и светот е покомплициран отколку едноставно лош и добар.