Кнедли од риба: Источна варијанта на традиционално руско јадење

од desk2

На рускиот Далечен Исток рибата често се користи за подготовка на традиционални национални јадења. По додавањето на црвената риба редовното јадење се претвора во оригинален деликатес.
Далечниот Исток секогаш бил егзотичен регион во Русија – со уникатна клима, пејзажи, флора и фауна, како и со начинот на живот, вклучувајќи кујната. Голем број на овошје и зеленчук, кои се вообичаени за многу руски овоштарници, обезбедени од други региони, а локалното градинарство останува на доста ниско ниво поради климатските особености. Млечните производи се увозни и скапи, а освен тоа се среќаваат ретко по продавниците.

Главната компонента на блискоисточната прехранбена индустрија и кујна е морска риба. За разлика од повеќето западни области на земјата морските производи не се прифатени за деликатес или како храна за посебни случаи – тие заземаат значително место во типична далеку источните кујна. Рибните производи често се користат наместо месо при готвењето на руски јадења како котлети, пилаф, зелка и кнедли.

Кнедлите обично се користат како прехранбен производ, купени замрзнат за долгорочно чување и брзо готвење, но тие можат да бидат и повеќе комплицирано домашно приготвено јадење. При подготовката готвачот може слободно да импровизира, да експериментира со кутии и зачини кои се додаваат на храната во склопот на навестувања на вкусот. Во овој случај замена на меленото месо со риба е добредојдено од љубителите на морската храна.

Во нашиот рецепт кнедлите се направени со лосос, но се разбира, тоа не е единствената опција за подготовка на далекуисточните кнедли. На пример има различни рецепти во кои фил може да биде направен со кета (вид Пацификча риба), Бела риба, камбала, треска и други видови риба. Во некои рецепти рибата се комбинира со мелено месо за кутии – за оние кои с еуште не го направија својот избор помеѓу традиционалните и морските видови филови.

Приготвени со состојки кои вклучуваат вредни видови на риба, кнедлите стануваат не само одлична домашна храна, но и празнично доживување. Послужете со шлаг, тие одат добро во комбинација со суво вино – оваа комбинација станува за празнична трпеза или за романтична вечера.

Кнедли со розов лосос (горбуша)

Состојки:

500 г филети од розов лосос
3 чаши брашно
1 кромид
4 Л. Сончогледово масло
2 Л. Сол
1 црн пипер
1 Л. Скроб
Како да ги приготвите:

За да го приготвите тестото, истурете чаша вода во длабока чинија, а потоа додадете 4 лажици масло и малку сол. Потоа додајте го брашното и смесете го тестото – имајте на ум дека треба да стане густо и растегливо.

За правење ставете го рибно филе и кромидот во блендер. Додајте го сокот од половина лимон, солта (околу половина супена лажица), црниот пипер, скроб и се меша со блендер.

Расукајте го тестото, се сече на квадрати. Стави околу една лажичка од полнењето во средината на секој квадрат.
Забелешка: Ако се поканувате да завршат кнедли подоцна, кнедлите ставете ги во брашно, за да се избегне лепење, потоа ставете ги во фрижидер.

Обликот на кнедли се постигнува како прво преклопете ги со квадратот, притиснете краевите цврсто еден до друг, но прво слепете го централниот агол, а потоа продолжувате кон двата спротивни краја. Направете го истото и со секој еден од плоштината.

Варете околу 3 литри вода со една лажичка сол. Потоа додадете кнедли и мешајте. Варете во отворен сад околу 10 мин.

Слични содржини