До пред некое време немавме широк спектар на масла во прехранбените продавници, но денес човек може да најде секакви видови – од масло од сончоглед, до такво канола или ленено семе. Но кои се најздравите и највкусни?22eb6a3f17f7a6abce1aa91f1d8971dd

Повеќето луѓесе потпираат на маслиновото масло во овој поглед, но излегува дека маслото од семе од репка не е лоша замена на маслиновото масло и сончогледовото масло. Еве и малку повеќе на оваа тема:

1. Масло од семки сончоглед

Тоа е бледо жолто и има релативно неутрален вкус. Соодветно е за салати, но може и да се користи за готвење.Содржи витамин Е. Недостаток: направено е со користење на интензивен хемиски процес, а не преку ладно пресување како алтернатива. Тоа значи дека многу хранливи материи се филтрирани. Може да додадете во шишето на маслото од сончоглед некоја билка – пример рузмарин.

2. Масло од семе  од тиква 

Тоа е темно зелена боја и е релативно скапо за литар. Има силен вкус и висока содржина на омега-3 и 6 масни киселини, како и цинк. Недостатоци: вкусот му станува чуден по термичката обработка.

3. Маслиново масло

Вкусот му варира од силен до помалку остар. Маслото се произведува преку дробење на свежи маслинки (ладно пресување) и поради тоа има поголема хранлива вредност. Предности: содржи мононезаситени масни киселини, штити од срцеви заболувања, како и го намалува нивото на лошиот холестерол. Исто така има висока содржина на витамин Е и антиоксиданси.Недостатоци: маслиновото масло не е погодно за пржење. Најдобро е како прелив за салата.

4. Кокосово масло

Тоа е вкусно масло, направено од јадрото или дебелиот дел на зрелиот кокос. Предности: маслото е трајно – издржува до две години без да се расипе. Тоа има бројни здравствени придобивки – богато е со лауринова киселина, но пак е доста калорично.

5. Масло од репка

Тоа е поевтино масло, што обично се прави преку пресување на семето (“ладно цеден метод”) и затоа тоа се претвора во ривал на маслиновото масло. Таа исто така содржи омега 3, 6 и 9 масни киселини и е добро за кожата и здравјето на мозокот. Недостатоци: повеќе преработените верзии губат на хранливите предности.

6 Сончогледово масло

Тоа е поевтино и универзално и може да се користи за пржење, готвење и салати.Тоа е добар извор на витамин Е, но содржи многу масти, а при термичка обработка на храната, хранливите материи му се губат.

7. Ленено масло

Ленот може да се користи за предиво и ткаенини, а семињата можат да бидат претворени во масло. Тоа е скапо масло со добар вкус и затоа се смета за деликатес. Тоа содржи многу корисни материи и може да помогне во спречување на инфаркти и мозочен удар. Со него сепак не може да се готви, бидејќи ја менува хемиската структура, кога е изложено на високи температури.

8. Масло од авокадо

Тоа е универзален производ и за кулинарство и за козметиката. Погодно е и за готвење. Има висока содржина на моно незаситени масти и витамин E. Тоа ја подобрува апсорпцијата на каротеноиди.

9. Масло од ’фстаци

Предностите се дека е погодно и за пржење. Тоа содржи заситени, мононезаситени и полинезаситени масти. Недостатоци: може да предизвика алергиска реакција.

Слични содржини