Почетна / Актуелно / Корисно ли е синтетичкото направено рибино масло?

Корисно ли е синтетичкото направено рибино масло?

Американските научници спроведоа голема студија која не потврдува ефикасноста на толку популаризираните мали таблетки со рибино масло при профилактиката и лекувањето на болестите на кардиоваскуларниот систем.

Рибиното масло е богато со омега-3 масни киселини, витамин Д и други корисни материи. Но, во пазарната мрежа се шири синтетичко рибино масло, од кое нема речиси никаква корист.

Често лекарите го препорачуваат рибино масло за намалување на нивото на холестерол, но сама по себе адитивот не може да биде лек или профилактичка терапија. Медикаментозните препарати имаат докажана ефикасност, а податоците за рибиното масло се контрадикторни.