Кулинарска бајка од Јамајка: Рум бомба од пишкоти

од desk2

Овој ароматичен деликатес ќе ве одведе директно на тропските краишта!

Состојки

За кората ви е потребно:

200 гр пишкоти

150 гр путер

За крем:

Кесичка желатин во прав

50 гр пишкоти

4 јајца

125 гр шеќер во прав

1,25 дл рум

2 кесички ванилин шеќер

100 гр сецкано чоколадо

100 гр суво грозје маринирано во рум

5 дл слатка павлака

За украсување:

2,5 дл слатка павлака

100 гр чоколаден прелив

30 мл ликер од бадеми

Подготовка

Кора: ставете ги пишкотите во кеса за замрзнување, изгмечете ги со сукало, ставете во чинија и измешајте со растопениот путер. Распоредете ја смесата по дното на тавата (дијаметар 22 см), кој сте го обложиле со хартија за печење, притиснете цврсто и оставете да се излади.

Крем: Растворете го желатинот според инструкциите на пакувањето. Исечете ги пишкотите на ленти. Јајцата, шеќерот во прав, румот и ванилиниот шеќер изматете ги пенасто на пареа. Додадете го желатинот. Тргнете од шпоретот и оладете со мешање. Штом кремот започне да се стега, додадете го чоколадото, сувото грозје маринирано во рум и лентите пишкоти. Изматете цврсто слатка павлака и додадете во смесата. Кремот ставете го во овална чинија (дијаметар 22 см) обложена со прозирна фолија, израмнете и оставете да се олади околу 3 часа. Внимателно додадете ја Рум-бомбата на тестото од пишкоти. Извадете ја фолијата. Изматете цврсто слатка павлака и премачкајте ја тортата од страна, а одозгора посипете со крупно рендано чоколадо.

Слични содржини