Почетна / Актуелно / Лондон: Досега беа терористички акти, сега веќе е војна

Лондон: Досега беа терористички акти, сега веќе е војна

Од Британскиот муслимански совет  случајот со газење  пешаци  со бус во “Финсбери парк”, северен Лондон,  е оценет како “реваншистко терористички напад”.

Полицијата ја  третира случката како потенцијален терористички акт, тоа го изјави британскиот премиер Тереза Меј. Во оваа фаза она што се случи во британската престолнина, изгледа токму така – терористички акт и ако навистина се докаже дека е терористички напад, тогаш тоа значи едно, дека веќе има декларација на војна, тоа коментира проф. Љубомир Топалов, професор по политички науки на универзитетот “Меиџи” во Токио, цитиран од БНР.

 

“Досега беа терористички акти, сега веќе е војна, затоа што повеќе” Исламска држава “губи во териториите кои ги контролираше во последните две три години,  и до толку повеќе ќе ја пренесува својата војна надвор од територијата, на повеќе виртуелно простор и Европа најсоодветната земјиште за тоа е  Франција  каде имавме и продолжува да има голем број на терористички акти, со идејата дека тоа ќе го  радикализира француското општество и тоа ќе предизвика повратна реакција.

Е сега повратна реакција сепак не дојде во Франција, но, како што гледаме, доаѓа во Велика Британија сега, и тоа е загрижувачката, бидејќи во таков случај “Исламска држава” добива на сила.

Таа се надева дека ќе предизвика едно кинење внатре во европското општество. Европа се соочува од идеологијата на “Исламска држава” како “препони на западниот свет”, бидејќи Америка е премногу силна, премногу далеку и премногу заштитена “, посочи тој. Се  истакнува дека врската избори – терористички акти не смее да се запостави, но што се однесува до денешниот случај, тој е повеќе поврзан со последната седмица на Рамадан. 

“Луѓето посетуваат  дека џамии  се многу активни и се многу поудобно за напад против голема група претставници на муслиманите во одреден град”, прецизира тој.

Потсетуваме дека како што веќе објавивме  инцидентот се случи во 00:20 по локално време во северниот дел на британската престолнина.

Нови детали од Лондон: Тој е убиец! Се удри во толпата со голема брзина и потоа продолжи да убива со нож!

Возило се заби во толпата од луѓе за кои се претпоставува дека  излегувале од блиската џамија до Финсбери Парк по ноќна молитва. Досега е потврдена смртта на еден човек, а десетина се повредени.