Почетна / (не)Секојдневно / Мајчиниот глас го поттикнува развојот на бебето

Мајчиниот глас го поттикнува развојот на бебето

 

Говорот на мајката, нејзиниот глас, го поттикнува развојот на бебето. Имено, нејзиниот глас ја развива левата страна на мозокот на новороденчето, одговорен за моторичките способности.

Мајчиниот глас има голема улога во активирање на мозокот на новороденчето и тоа 24 часа по раѓањето.

Истражувањето на институтот во Монтреал и Клиничкиот центар Сент Жустин, откри дека додека мајки зборувале, левата страна на мозокот на бебето кое ја слуша, се активира.

Од друга страна, кога бебето ги слуша докторите, сестрите реагира десната страна на мозокот.

„Ова беше возбудливо истражување кое докажува за прв пат дека мозокот на новороденчето реагира многу силно на мајчиниот глас и покажува дека тој научно докажано е посебен за бебето“, вели водителот на истражувањето Марисе Лесонде.