Почетна / Актуелно / Меј: Ако нема добар договор за Брегзит, Британија ја чекаат сериозни последици

Меј: Ако нема добар договор за Брегзит, Британија ја чекаат сериозни последици

Британскиот премиер Тереза ​​Меј изјави дека ќе има тешки и сериозни последици за Британија ако не успее да постигне добар договор за Брегзит.

Таа посочи дека следните пет години ќе бидат меѓу најпредизвикувачките во животот на британскиот народ.

“Да нема забуна, централниот предизвик со кој ќе се соочуваме е да се преговара за најдобар можен договор за Велика Британија во Европа. Ако не успееме, последиците за Велика Британија и економската сигурност на обичните работни луѓе ќе биде тешка. Ако успееме, можностите пред нас се големи”, рече Меј за време на пред-изборните ветувања на неговата конзервативна партија, пред парламентарните избори закажани за 8-ми јуни.

Мај ги отфрли сугестиите дека има специфичен личен пристап или дека не сака да ја споредуваат со поранешната британска премиерка Маргарет Тачер, позната како Железната дама.

“Не постои” Мејизам. Знам дека новинарите сакаат да пишуваат за тоа. Постои добар, солиден конзервативизмот, кој ги става интересите на земјата и интересите на обичниот народ во преден план и тоа со срце го правиме за него и оваа влада за земјата “, рече таа.