Почетна / (не)Секојдневно / Mисла на денот од Буда

Mисла на денот од Буда

“Подобро од илјадници празни зборови, е еден збор кој носи мир.”
Сидарта Гаутама Буда е индиски духовен учител, роден во 566 година п.н.е. И го поставил почетокот на будизмот. Буда е титула, а во повеќето будистички традиции, го почитуваат Сидарта Гаутама како Врховен Буда. Но, другите верски струи исто го прифаќаат за бог или пророк.

Сидарта се раѓа во царско семејство и судбината му била да биде цел живот принц, но желбата му била да биде мудрец. Таков и станува. Уште мудрости на Буда може да прочитате тука.