Почетна / TOP NEWS / На одмор не заминувајте без лекови

На одмор не заминувајте без лекови

На патување може да се појават здравствени проблеми, затоа потребно е да се земат лекови.

dr lekovi_620x0

Промена на средината во текот на патувањето може да биде причина за различни здравствени проблеми, па лекарите советуваат да не се тргнува на пат без комплет за помош. На одмор може да се појави пролив, температура, дехидрација, а таму се и здодевни инсекти чиј убод може да создаде проблем. Затоа, препорачливо е со вас да земете лекови и лекови за ублажување на симптомите, особено ако одите во некоја далечна дестинација.

Во прилог на ова одат и задолжителни заштитни креми за сонце и затоа во багажот мода да се има простор и за лекови за намалување на температура. Ако тоа се случи најдобро е да се земе една таблета базирана на парацематол и ибупрофен, за намалување на температурата може да помогне и кесичка – од комбиниран праав.

На долг пат има голем број причини за гадење и повраќање, па затоа се препорачува пред да почне да пијат таблети против овие проблеми. Тие може да се купат без рецепт и возрасните треба да земе во текот на денот две до три таблети. Стомачни проблеми се еден од најчестите кои се јавуваат за време на летувањата. За да се спречи дијареа и стомачни грчеви во комплет со лекови потребно е да се додаде и некои пробиотик. Оние кои ги чувствуваат промените во средината, надуеност наместо дијареа добиваат “запек” и треба да носат некој лаксатив. Повраќање, дијареа, треска и може да доведе до дехидрација на телото, па лекарите советуваат да се стави и некое рехидратационо средство што содржи електролити.

За време на паузата, може да дојде до помали повреди, како што се гребнатинки, па за тоа треба да имате јод или алкохол за чистење на раната. Во прилог на ова потребни се лепенки, или газа завои со цел соодветно да се рехабилитира повредата. Хипергелови и маст-базирани на билки помогаат при каснувања од инсекти, или кога на море има медузи, па не заборавајте да ги купите.

Ако одите на патување со деца, во прилог на сите овие лекови се капки и лекови за алергија. Младите обично реагираат на климатските промени, но тие многу лесно може да имаат затнат нос.. Децата, исто така трошат многу време во игра во песок, и обично со валкани раце ги допираат очите, што може да доведе до појава на црвенило и појавата на конјунктивитис. Пожелно е да се има и термометар за да можете да проверете температурата на детето почесто, како тоа да имате и супозитории за негово намалување.

Ако сте хронично болни, времето не може да се движи без пропишана терапија. Кажете му на докторот во врска со локацијата на којашто ќе одите и да ви даде некои препораки и совети, бидете сигурни да носите лекови во оригиналниот сад кој содржи упатството за корисникот.