Почетна / Актуелно / Нападнатиот новинар и снимател од порталот А1оН, конечно викнати за исказ во обвинителството

Нападнатиот новинар и снимател од порталот А1оН, конечно викнати за исказ во обвинителството

 По цели 3 месеци од нападот врз новнарската екипа на А10Н, нивно физичко претепување, конечно обвинителството најде сили да ги повика и да ги сослуша.

Новинарот и снимателот во интернет-порталот „А1он“, Александар Тодески и Влатко Желчески, во моментов даваат  исказ во Основното јавно обвинителство.

Тие беа физички нападнати на еден од првите протести кој беше организиран од страна на иницијативата „За заедничка Македонија“ и даваат исказ за тогашните случувања. Тодески и Желчески беа нападнати од четворица. Камерата беше искрешена целосно, а полицијата,обезбедувањето редарите на заедничката иницијатива воопшто не реагираа на физликиот напад врз новинарите. Иако новинарите ддоставија фотографии за напаќачите од полицијата досега успелее да индебтификуваат само еден напаѓач.

Тоа беше само најава дека ќе има насилства, што истото се повтори со насилниот упад во Собранието на 27 април во познатиот „Крвав четврток“, каде имаше исто така тешки последици по човечки животи.