Почетна / (не)Секојдневно / Научниците открија нешто нестварно за лицата со сини очи

Научниците открија нешто нестварно за лицата со сини очи

“Слушајте, синооки луѓе. Нема такво нешто како син очен пигмент. “- објаснува научниот продуцент Тони Ли за Mashable. Сините очи всушност не се сини. Сината боја е илузија, тврди тој”. Бојата на очите се должи на пигментот меланин.

Истиот, од кој зависи бојата на косата и кожата. Многу меланин ги прави очите кафени. Малото количество меланин ја распрскува светлината во внатрешноста на окото, што како резултат дава сина боја. Така, како сината боја на небото е предизвикан од слична дисперзија на светлината.

Ова е познато како “ефект на Тиндал”. Уште љубопитно е дека некогаш сите луѓе имале кафени очи пред сините очи да навлезат во човечкиот генофонд. Генетските истражувања покажуваат дека сините очи се појавиле пред меѓу 6 илјади и 10 илјади години.

Се верува дека сите луѓе со сини очи имаат еден заеднички предок. Осум проценти од населението во светот имаат сини очи. Тие се предизвикани од рецесивен ген. Што значи дека и двајцата родители треба да имаат овој ген, за да биде детето со сини очи.

Зелените очи се уште ненормални. Само два проценти од населението ги имаат. Тие се вистинска реткост. А кој е најретките боја на очите? Што ќе кажете за две бои истовремено? Има луѓе кои имаат едно сино и едно кафеаво око. Ова се случува кај околу 0,6 проценти од населението.