Актуелно
Почетна / Актуелно / Научниците со неочекувано откривање за Месечината

Научниците со неочекувано откривање за Месечината

Магнетното поле на Месечината е многу подолго отколку што научниците некогаш го замислувале. Ова го велат експертите од Универзитетот Рутгерс и Технолошкиот институт во Масачусетс, пренесува EurekAlert.

Месечината имаше магнетно поле кое беше исто толку моќно како Земјата. Со текот на времето, сепак, се намали и исчезна. Иако научниците не ги знаат точните причини и кога се случило тоа, нови истражувања на Месечината и нејзините камења посочуваат дека тоа траело помеѓу 1 до 2.5 милијарди години.

Соња Тико е шеф на студијата. Таа користела Месечината камења, кои биле вратени на Земјата од Apollo 15 на 1-ви август 1975 година. Еден од нив е делумно покриен со стакло и се смета дека се формирало по удар на метеорит вна површината на Месечината.

Тико ја анализирала моќта и насоката на неговото магнетно поле. Потоа каменот е загреван до 780 степени Целзиусови во атмосферска капсула, за да не може троплината да го промени каменот.

Ова овозможува демагнетизирање на каменот и откривање на неговата оригинална магнетизација. Податоците се анализираат од страна на повеќе научници и над 10 други лунарски камења. Резултатите покажуваат дека демагнетизираниот камен е стар меѓу 1 милијарда и 2,5 милијарди години.

Научниците досега сметаат дека месечината изгубила 90% од своето магнетно поле пред 3,56 милијарди години или повеќе. “Не мислевме дека малите планетарни тела може да генерираат магнетни полиња за долги периоди на време, бидејќи имаат помали јадра кои би се изладиле и се зацврстиле побрзо. Кристализација зависи од композицијата на јадрото и ова откритие може да оспори досегашната идеја за лунарното јадро.

Тоа е главно од железо, но очигледно е составено со уште нешто најверојатно сулфур, јаглерод или друг елемент “, коментира Тикоо. Магнетното поле е од клучно значење за условите на живот на една планета.

Без него водата постепено ќе се изгуби со јонизирани соларни честички. Откритието на научниците ќе може да се применува при утврдување на евентуално присуство на магнетни полиња кај екстрасоларните планети со потенцијални услови за живот.