Не чекајте, јадете три работи кои ќе ве направат попаметни!

од desk3

Тие се достапни, вкусни и здрави, а нивното консумирање штити од болести на нервниот систем во подоцнежната возраст и може да доведе до трајно подобрување на менталните  способности. Истражувањето на специјалистите од Универзитетот на Илиноис во Чикаго, спроведено во 2005 година, докажува дека луѓето кои јадат грст сирови бадеми дневно во текот на неколку месеци се помалку загрозени од Алцхајмер и  подобро се справуваат со тестови за меморија.

Бета каротенот содржан во моркови ја подобрува вербалната меморија. Една студија објавена во Archives of Internal Medicine укажува на тоа дека долгорочниот внес на овој антиоксиданс ја подобрува когнитивната функција и го намалува ризикот од деменција. Постарите луѓе кои редовно консумираат моркови и бета-каротин додатоци имаат подобри резултати на когнитивни тестови.

Киви, рибата и снегулките не се единствените извори корисни за мозокот Омега-3 масни киселини – големо количество од нив се содржи во семки на киви. Покрај тоа, тој е исклучително богат со витамин Ц – eдно киви на ден ја покривапрепорачаната дневна доза за возрасни. Витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железото од храната, а железото е потребно за пренос на кислород во крвта – што е витално за доброто функционирање на мозокот.

Слични содржини