Почетна / Актуелно / NI објасни зошто американската армија се “распаѓа на делови”?

NI објасни зошто американската армија се “распаѓа на делови”?

Армијата на САД се распаѓа на делови поради низа проблеми кои американските генерали ги преферираат да не ги забележуваат, пишува во The National Interest полковникот во оставка Даглас Макгрегор, специјалист по воена историја и прашањата на одбраната.

“Доналд Трамп треба да назначи силен и образован министер за армијата, таков кој би барал одговорност од генералите и би повикал кон радикални промени – во спротивно армијата би загубила каде повеќе отколку пари” – смета експертот.

Од гледна точка на Макрегр, највисокото раководство на американската армија не разбира дека сега веќе не се времињата од Втората светска војна. Според неговите зборови, тоа повеќе преферира да влагаат милијарди во не докажани технологии кои во далечна иднина ќе помогнат да се победи во војната, или во нови верзии на застарени платформи и системи.

Мекгрегор ги посочува вежбите на НАТО, како струја во Бугарија “, вежбање и вержбање и суицидни убиства”, што е позната работа за источноевропските партнери и на САД, и на Русија. Секоја таква операција бара супериорност на САД во воздухот и на море и генерално систематски супериорност на бојното поле на територија.

Ако САД пробуваат да одржат таква операција против подготвените единици на Русија, Кина или Северна Кореја сега, овие “вежби” би завршиле за само неколку минути, уверен е експертот. Како друга неволја за американската армија Мекгрегор ја смета потребата од 200 илјади војнци, кои би служече вод редовната армија да присуствуваат во Африка, Азија и на Блискиот Исток поради операции на Вашингтон во овие региони.

“Во основата на воената моќ лежат борбените сили, а не бројот на војниците. Сега армијата на САД е раштркана низ целиот свет, а нејзините структури се остатоци од Студената војна “- расудува авторот.

Единиците и војниците на САД во сегашниот нивниот изглед не се подготвени за обединување, за интегрирани активности и “смртоносни борбена ситуаци смета тој. Според неговата визија, заканата од критична ситуација слична на Корејската војна во 50-тите години, расте со секој месец.