Нискокалоричен вегански мус

од Vladimir Zorba

Тиквата со секој изминат ден станува еден од нашите сè поомилени зеленчуци. Ова во голема мера се должи на нејзините неочекувани особини кои се претопуваат во голем број солени и слатки јадења. Во денешниот рецепт темата повторно ќе биде здрав десерт – затоа што умиравме за нешто слатко и тиквата ни овозможува да јадеме нешто слатко, дури и ако тоа не е калорично. Подгответе се за ангелски нежен вкусен мус и речиси без калории, подготвен од Clovesandvanilla.com

Состојки:

1 чаша пире од тиква (печена тиква)

40 г какао

1 лажиче таан (не можете да го додадете)

2-3 лажички млеко

Метод на подготовка:

Во блендер пастата од тиква со какаото се меша за да се изедначи кремот. Кон непеченото пире ако сакате додадете лажичка таан и 2 с.л. Млеко (ако сакате вегетаријанска десерт додадете бадемово млеко, ако не, може да додадете и класично кравјо млеко) и промешајте убаво.

Ако броите калории, можете да ги прескокнете последните два чекора и да го дистрибуирате десертот во садови.

Можете да го пренсете чоколадниот мус во сад за сервирање или малку да го изладите.

Слични содржини