Тиквата со секој изминат ден станува еден од нашите сè поомилени зеленчуци. Ова во голема мера се должи на нејзините неочекувани особини кои се претопуваат во голем број солени и слатки јадења. Во денешниот рецепт темата повторно ќе биде здрав десерт – затоа што умиравме за нешто слатко и тиквата ни овозможува да јадеме нешто слатко, дури и ако тоа не е калорично. Подгответе се за ангелски нежен вкусен мус и речиси без калории, подготвен од Clovesandvanilla.com
Состојки:
1 чаша пире од тиква (печена тиква)
40 г какао
1 лажиче таан (не можете да го додадете)
2-3 лажички млеко
Метод на подготовка:
Во блендер пастата од тиква со какаото се меша за да се изедначи кремот. Кон непеченото пире ако сакате додадете лажичка таан и 2 с.л. Млеко (ако сакате вегетаријанска десерт додадете бадемово млеко, ако не, може да додадете и класично кравјо млеко) и промешајте убаво.
Ако броите калории, можете да ги прескокнете последните два чекора и да го дистрибуирате десертот во садови.
Можете да го пренсете чоколадниот мус во сад за сервирање или малку да го изладите.