Почетна / Магазин / Убавина и Здравје / Нозе отечени од топлина

Нозе отечени од топлина

Во лето има често проблеми со долните екстремитети. Проблемите кои се јавуваат се трнење, болка и чувство на тежина, а помога одење и ладна вода.

zdr-noge_620x0

Поради долго седење или стоење, особено во текот на летните месеци, кога температурата надминува 30 степени, често доведува до отекување на нозете, кои можат да бидат доста непријатни. И додека здравите луѓе немаат причина за загриженост поради оток, интензивната топлина и смета на срцевите болни и лица со проширени вени, чии болести се влошуваат уште повеќе.

Симптомите кои се јавуваат се „трнење на нозете„, болка и тежина во нозете, обично отечени нозе и стапала околу глуждот заеднички, бидејќи тие се изложени на најголем притисок.

– Причина за потечени нозе во текот на летните месеци е проширување на крвните садови што се јавува како резултат на изложеност на топлина – објаснува д-р Игор Кончар од Клиниката за васкуларна, Клиничкиот центар на Србија.
– Тоа придонесува за зголемена пропустливост на крвните садови, што предизвикува ослободување на течности во околното ткиво што се манифестира како оток. Ова не може да биде единствената причина отекување на нозете, или е специфична за летните месеци, а се јавува кај здрави лица.

Отекување на нозете предизвикани од страна на покачена температура може да се ублажи со повремен дожд со ладна вода, а лекарите советуваат и да се подигне нозете за време на одмор. Луѓето кои се склони кон отоци треба да носат удобни чевли. За оние кои поминуваат многу време во седечка положба колку што е можно да ја советува на прошетка, со цел да се спречи појавата на оток. Важно е исто така да се избегне долго изложување на сонце и да останат во топли области.

– Ако отекување на нозете е дел од еден поширока клиничка слика се карактеризира со симптоми како што е тежок замор, отежнато дишење, бледило, брзо чукање на срцето, тогаш тоа ќе биде добро да отиде на преглед – советува д-р Кончар.

Особено големи тешкотии во текот на летото се чувствуваат луѓето со проширени вени, каде што во прилог на тежината и болка може да се случи да гори и да го чеша. Како што вели д-р Игор Кончар, важно е дека овие луѓе да земат лекови и да се зајакне тонусот на вените и намалување на воспалението на ѕидот на вените, како и да се вклучат во некои физичка активност.

– Важно место во лекување и ублажување на симптомите е да има еластични чорапи или завој, пациентите се со помала веројатност да се користат многу во текот на летните месеци, иако тие треба да носат нив секој ден и не прекинувајте го третманот – вели д-р Кончар.
– Во текот на летото, треба да се земе на една нога потенки текстура која не би било премногу топло.