Почетна / (не)Секојдневно / Откриена една од најсветлите галаксии во универзумот

Откриена една од најсветлите галаксии во универзумот

Шпански научници открија една од најсветлите галаксии во универзумот благодарение на феноменот гравитацискалеќа, соопшти УПИ.

Новооткриената галаксија се наоѓа на растојание од околу 10.000 милиони светлосни години од Земјата и е 1000 пати посветла од Млечниот пат.

Светлината и е искривена од гравитацијата на галактичниот куп, кој се наоѓа поблиску до Земјата – феномен, познат како гравитациска леќа.

Ефектот ја зголемува далечната галаксија, без да ги промени квалитетите на светлината. Ова им овозможува на астрономите подетално да ја истражуваат галаксијата. Гравитациската леќа станала причина за новооткриената галаксија да изгледа 11 пати поголема и посветла, отколку што навистина е.

Гравитационото леќа открила исто многу слики на далечната галаксија, а формирана е во прстен околу извор на кривили светлини игравитација. Станува збор за најсветлата позната на научниците галаксија во субмилиметровски опсег.

Научниците од Техничкиот универзитет во Картагена и Институтот за астрофизика на Канарските Острови користеле телескопи на опсерваторијата Роке де лос Мучачос за даја истражуваат галаксијата.

Добиените резултати укажуваат дека најсветлата далечна галаксија е голема фабрика за производство на ѕвезди, која генерира 1000 сончеви маси годишно.

За споредба за Млечниот пат генерира едвај две сончеви маси годишно. Резултатите од истражувањето се објавени во Astrophysical Journal Letters.