Пектин и желатин – штетни или корисни

од Vladimir Zorba

Пектин и желатин се хранливи материи, познати со меѓународните ознаки за прехранбени адитиви Е440 и Е441. Додадени во различни прехранбени производи, нивната главна функција е на компресија (желе) агенти на течна храна до формирање на високовискозни чорби, желеа или мармалади.

Иако нема цврсти докази за штетата од двете адитиви, на нив се гледа со сомнеж, бидејќи често се подготвуваат и чуваат како бела, прашкаста маса. Прехранбената индустрија и биотехнолозите истакнуваат бројни нивни предности кои не треба да се занемаруваат.

Пектинот претставува полисахарид, потекнува од клеточниот ѕид на растителни ткива. На секои 500 грама растителна храна се апсорбира околу 5 г пектин. Тој минува низ тенкото црево, зголемувајки вискозитетот на цревата содржина, што доведува до сврзување со холестеролот. Ова ја намалува апсорпцијата на штетниот холестерол. Во дебелото црево Пектинот се разградува, што доведува до лачење на масни киселини, кои дејствуваат како пребиотици.

Желатинот е протеин, најчесто изведен од колаген, содржан во коски, кожа и сврзното ткиво на домашни животни. Најчесто се додава во кисели млека, сладоледи и желе банбони. Тој е изграден од повеќе протеини и пептиди, кои поради животинскиот потекло, се разградуваат многу лесно од дигестивниот систем и со минилни напори испорачуваат на телото богата гама од аминокиселини.

За тежина од 50 грама, во пектин се содржат 162 калории и околу 42 г. протеини, а во незасладен желатин – 94 калории, 45 г. јаглехидрати и 4,3 г влакна.

Пектинот потиснува чувството на глад и може да се врати нормалната функција кај луѓе со стомачно-цревни нарушувања како дијареа. Желатинот содржи бакар, селен и фосфор, а разновидните аминокиселини во составот му помагаат за намалување на воспалителните процеси, заздравувањето на рани и облагородява косата, кожата и ноктите.

Пепдитите од желатин имаат и засилуваат дејството за гастричната мукоза обвивка – зголемуваат отпорноста и кон етанол, киселини и стрес, што е терапевтски и превентивна мерка против развојот или прогресија на чир.

Урамнотежениот прием на овие две супстанции не води до несакани реакции или барем нема научно потврдени факти за штетни ефекти врз човековото здравје.

Слични содржини