Почетна / Актуелно / Поднесена е иницијатива во Парламентот! Екстерно тестирање да нема од оваа учебна година!

Поднесена е иницијатива во Парламентот! Екстерно тестирање да нема од оваа учебна година!

До парламентот е доставена иницијативата  за предлог измените на законите за основно и средно образование што се однесуваат на укинување на екстерното тестирање. Сега останува претседателот на парламентот Талад Џафери да закаже седниц на парламентот и дадената точка , преку комисиите да биде ставена  и изгласана од парламентарното мнозинство.Очекуваме по скратена постапка да се донесат законските измени и уште од оваа година да се укине екстерното тестирање за учениците од основното и средното образование.Ќе се заложиме да бидат испочитувани парламенатрните процедури и оваа година екстерно тестирање за учениците да нема, велат од СДСМ

Ви ги пренесуваме деталите од пресот на Стефан Богоев, претседател на СДММ и пратеник во Собрание на РМ

Почитувани ученици, родители, наставници, и граѓани,

Пратениците на СДСМ денеска ќе ги достават до Парламентот предлог измените на законите за основно и средно образование што се однесуваат на укинување на екстерното тестирање.

 

Очекуваме по скратена постапка да се донесат законските измени и уште од оваа година да се укине екстерното тестирање за учениците од основното и средното образование.

Ветивме дека меѓу првите наши приоритети ќе биде укинувањето на штетниот таканарен проект екстерното тестирање што предизвика трауми кај учениците, стресови кај родителите, казни за наставниците.

Сакаме да ги заштитите учениците, родителите, наставниците и професорите уште оваа година, да не треба да поминуваат низ голготата низ којашто поминуваат години наназад.

 Овој таканаречен проект даде негативни резултати, наместо да влијае на подобрување на образовниот процес.

Обратно од се ова, новата Влада и новото парламентарно мнозинство се цврсто определени да работат на решенија што ќе придонесуваат за квалитетно образование од коешто ќе излегуваат оспособени и стручни кадри.

Ќе работиме, како што ветивме, не преку казни, туку по принципот на награди. Така ќе ги мотивираме учениците, наставниците и професорите, училиштата, да се заложуваат за резултати во образованието, како важен сегмент преку коишто ќе се развива и општеството во коешто живееме.

Ќе се заложиме да бидат испочитувани парламенатрните процедури и оваа година екстерно тестирање за учениците да нема.

Ги повикувам сите политички партии да го поддржат овој наш предлог во интерес на учениците, наставниците, родителите и граѓаните побараа од СДСМ