Таанот е паста, која се добива со мелење на зрна сусам. Постојат два вида таан. Првиот се подготвува од целите зрна и има потемна боја и силно изразен вкус, а другиот вид се добива од излупен сусам.
Таанот е екстремно флексибилен производ и овозможува да биде додаван во колачи и јадења. Споделуваме неколку добри причини да го направите дел од вашата здрава исхрана, особено во преодните сезони, кога телото слабее. За да биде уште повеќе корисен и со пријатен вкус, може да го комбинирате со мед.
Еве некои од придобивките за здравјето од потрошувачката на таан:
Таанот е богат со минерали како фосфор, магнезиум, калциум, калиум и железо.
Добар извор е и на метионин, кој помага за детоксикацијата на црниот дроб.
Со висока содржина е на витамини Е и витамини B1, B2, B3, B5 и B15.
Помага за здрав раст на клетките.
Го подобрува метаболизмот.
Го намалува ризикот од појава на некои видови рак.
Ја спречува појавата на анемија.
Потрошувачката на таан ја прави кожата здрава, но се грижи и за мускулниот тонус.
Таанот е еден од најдобрите извори на протеини (20%).
Лесно обработувачка храна е.
Погоден е за диететски прехрамбени режими.
Таанот е со висока содржина на незаситени масти.