Денес, првата предизборна кампања се одржа во областа Лондон на Камден, на север од британската престолнина. Се собраа околу 1200 луѓе.

Актерот Патрик Стјуарт изјави дека ако народот гласа против договореното за Брекзит, Велика Британија треба само да остане во ЕУ . Според него, условите при излегување од заедницата се покажаа сосема различно од сликата, претставена од приврзаниците на Брекзит за време на агитационата кампања.

  Претходно, владејачките конзервативци и опозиционерите  ја отфрлија можноста за повторен референдум.

Кампањата за гласање на народот турка кон последниот збор за тоа дали Британија треба да замине или да остане во ЕУ, да биде глас  на гласачите , а не на пратениците.

На анкетата спроведена во јуни 2016 година, 51,9 отсто од британските гласачи гласаа за напуштање на заедницата и 48,1 отсто беа против.