За оние кои веќе успеале да го направат својот избор меѓу разните бои, украси и додатоци за Велигден, еве неколку практични совети за подготовка на јајцата за боење:032e0c0135a861bdc6e7bb6b42a6f2d0

Купување на јајца и боја

Купувајте ги како јајцата, така и боите, само од познат производител, бидејќи тоа е гаранција за квалитет и траење на производите.
Кај јајцата купени од различни места, веројатноста сите јајца да не се офарбаат добро е помала.

Чистење на јајцата

Пред да ги варите е добро да ги измиете јајцата со млака вода. Ако се извалкани, исчистете ги внимателно со мека четка или сунѓер, но настојувајте да не ја гребете лушпата. Многу измачканите јајца се чистат ако се остават да киснат половина час во млака солена вода.

Варење на јајцата

За да не пукнат јајцата при варење, варете ги во солена вода. Загрејте ја водата полека до зовривање.
За да се добијат тврдо варени јајца, не е потребно да ги оставате да вријат продолжено. Доволно е да отстојат 10-15 минути во топла вода.

Бојадисување на јајцата

Кога вапсате, обрнете внимание за колку јајца е наменета бојата.
Ако во фарбањето учествуваат повеќе луѓе предвидете дополнителни заштитни ракавици и за нив, бидејќи во пакувањата е вклучен комплет ракавици за еден човек.
Однапред подгответе си држачи, во кои ќе ги оставите бојадисаните јајца да се исушат.
Исфрлете го остатокот од неискористената боја, за да не ја помешаат децата со сокче или боичка за цртање.
Квалитетните бои се трајни, затоа не го одложувајте чистењето на приборот или садовите кои сте ги извалкале за време на нанесувањето.

Складирање на јајцата и безбедност

Наредени на таблата, со дрвја во корпа или ткаенина со јајца се ставаат далеку од директна сончева светлина и од електрични загревачи , а после јадење е подобро јајцата да се вратат во фрижидер.

Пенетрацијата на боја за јајца во самите јајца е опасна кога производителот нема сертификат и не дава гаранции за безбедноста на состојките.
Јајце, за кое се сомневате дека може да е расипано (поради мирување на топло или пенетрација на неквалитетна боја), е подобро да се фрли, отколку да се ризикува да се јаде, поради опасност од труење.

Слични содржини