Путер торта со мелено тесто

од Vladimir Zorba

Производи:

125 гр путер
50 гр шеќер
1 јајце
2 лажици масло
1 лажица течна ванила
250 гр брашно + 100 гр
2 лажички прашок за пециво
400 г слатко по избор

Подготовка:

Во голема сад се меша путер во коцки со шеќер. Мешајте со миксер. Додајте го јајцето, маслото, ванилата.

Повторно со миксер додадете 250 гр брашно, прашок за печење. Мешајте ја мешавината со дрвена лажица. Откако ќе стане тешко да се промешува, продолжете да ја мешате со раце.

Подмачкајте ја тавата за печење. Поделете го тестото на два еднакви делови. Поставете едно парче на дното на садот со притискање на рацете. Стиснете го на неколку места со вилушка за да го направите рамномерно.
Се става џем врз него, така што рамномерно го покрива тестото.

Останатите топчиња од тесто се мешаат со сто грама дополнително брашно. Смесата ќе стане кршлива. Правете решетки со рацете додека не се добијат кратки парчиња тесто.

Посипете го тоа полнење со слатко.
Се пече во рерна за 200 степени 20 минути.
Пред сервирање, исечете ја тортата и посипете ја со шеќер во прав.

Слични содржини