Чоколадото е еден од најомилените слатки десерти како на малите, така и на големите. Какао производот е исклучително привлечен и има широка примена во прехранбената индустрија.

Разновидноста на чоколадните десерти, колачи, торти, сладоледи и друго, овозможува да се задоволи вкусот и на најсофистицираните луѓе.

Кога станува збор за кујната, сигурно домашно приготвените производи се препорачани.2d8847339731ca0a7d469e921c9e6556

Прво, затоа што се знае точно кои се состојките и второ, затоа што добивате можност да ја ослободите вашата имагинација и да влезете во улогата на вистински професионалец.

За да внесеме доза сладост во животот, претставуваме едноставен рецепт за подготовка на чоколадни слатки со чоколадо.

Ќе ви бидат потребни:

1 маслец

2 чаши шеќер

2 големи јајца

3 лажици ванила

2 чаши брашно

¾ чаша какао

1 и ½ лажичка сода

1 лажичка сол

1 и ¼ чаша парчиња чоколадо 

Начин на приготвување:

Започнете со маслецот и шеќерот. Измешајте ги заедно, додека не добиете хомогена смеса.

Додаде едно јајце кон готовата смеса.

Продолжете да мешате, додека собирате добро од сите страни на чинијата, за да не останат неизмешани делови.

Ставете го вториот јајце и продолжете да мешате. Додајте ванила и оставете настрана.

За да креирате од смесата вистинско чоколадно чудо, истурете во друг сад на едно место одбрашното, какаото, сода бикарбона и сол.

Сувата смеса додавајте ја кон првата, но имајте на ум дека спојувањето помеѓу двете е подобро да се случува на мали порции и со продолжено мешање.

Кога веќе сè е во еден сад, доаѓа време за додавање на чоколадните парченца. Промешајте повторно, но значително внимателно, за да не се искрши тврдото чоколадо.

Со помош на лажица направете мали топченца и ставајте ги врз хартија за печење.Внимавајте – треба да има поголемо растојание помеѓу порциите.

Откако ќе ги наредите, ставете дополнително парчиња од чоколадо одозгора.

Тајната за добивање на слични слатки е во тоа што не треба да претерувате со печењето.Извадете ги од рерната, кога ќе ви се видат речиси готови, а не целосно испечени – на тој начин ќе бидат мекички и вкусни, а не тврди и крцкави.

Слични содржини