Состојки:
1 чаша палента (качамак)
½ литар зеленчукова супа
1 и ½ чаши млеко
150 г рендан пармезан
50 г путер
2 лажици свежо исцеден сок од лимон
1 нотка коријандер2879816f51d5716aa964ea4dffc8a92a

Подготовка:
Во голема тава измешајте ги млекото и супа. Откако ќе зоврие малку, ставете во тава од палентата (качамак). Мешајте постојано додека готвите, за да не се создадат грутки.
Гответе за околу 5 минути со постојано мешање. Отстранете од топлина и додадете малку од пармезан. Промешајте, а потоа додадете ги и маслото, сокот од лимон и коријандер. Промешајте ги многу добро сите состојки.

Во голем сад за печење, однапред послан со хартија, истурете качамак. Израмнете го добро и оставете да се излади добро прво на собна температура, а потоа во фрижидер за најмалку еден час.

Откако палентата се изладила доволно, извадете ја од фрижидерот. Исечете ја на парчиња, напрскајте ја со малку масло или ако имате спреј за готвење – најдобро. Посипете ја со останатиот пармезан и печете во загреана на 200 степени рерна за околу 15-20 минути.

Слични содржини