Производи:
2 парчиња бел леб, кршен
½ чаша павлака за готвење
1 лажичка маслец + 1 супена лажица
1 мала главица кромид, сецкан
500 г мешано мелено месо
1 јајце
1 лажица кафеав шеќер
1 лажичка сол
¼ лажичка црн пипер
¼ лажичка мелено морско оревче
¼ лажичка бахар
1/8 лажичка ѓумбир
¼ чаша пилешки бујон, растворен
3 лажици брашно
2 чаши говедска супа, растворена
200 мл павлакаe5463acdf94bade872b13c63e992d9ff

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете ги лебните трошки во сад заедно со течната готварска павлака. Оставете да отстои малку, за да се впие. Во тоа време одмрзнете 1 лажичка масло во тавата на среден оган. Пржете го во неа кромидот.

Извадете го кромидот и ставете го во сад за мешање. Додадете го меленото месо, јајца, шеќер, сол, бибер, морско оревче, зачините и ѓумбир. Замесете. Додадете ги и лебните трошки, натопени во крем.

Се топи и другата лажичка маслец во тава. Оформете мали ќофтиња со раце и наредете ги во тава на далечина. Оставете да отстојат за 5 минути. Потоа поместете ги ќофтињата во подмачкана тава, полејте ги со подготвената супа. Покријте со фолија и печете околу 40 минути.

За да направите сос:

Загрејте ги остатоците од маслото и производите во тавата на шпоретот. Кон нив се додава брашното. Мешајте, додека не се добие хомогена смеса. Додадете 2 чаши говедска супа. Оставете да зоврие, а потоа оставете да покрчка за околу 5 минути за да се згусне. Зачинете со сол и бибер.

Послужете ги ќофтињата полеани со сосот.

Слични содржини