Потребни производи:
500 г телешко / говедско, се сече на тенки ленти
3 лажици соја сос
2 лажици бело вино
1 лажица кафеав шеќер
½ лажичка скроб
1 лажица масло / маслиново масло
1 лажица мелен свеж ѓумбир
1 лажица мелен лук
200 г пасирана бамја
2 моркови, исечени на ленти
1 црвена пиперка
Подготовка:
Во мал сад измешајте ги соја сосот, виното, кафеавиот шеќер и пченкарниот скроб. Оставете ги настрана.
Загрејте го маслото во тава на средна температура. Испржете ѓумбир и лук за околу 30 секунди или додека не потемнат нежно и рамномерно. Ставете го и месото во тавата. Пржете на секоја страна по околу 5 минути.
Додадете претходно ги бамјата, морковите и пиперките. Пржете го сето околу 3 до 5 минути.
Додајте ја смесата со соја сос. Почекајте да зоврие малку мешајќи постојано. Намалете ја топлината и оставете да поврие малку додека се згусне. Послужете топло.