[РЕЦЕПТ] „Ангелска торта“ со крем и малини (или јагоди)

од Vladimir Zorba

Состојки:
150 г омекнат маргарин
1 и 1/2 чаша шеќер во прав
3 јајца
неколку капки бадемова есенција
3  ванили во прав
1 и 1/2 чаша брашно
1 прашок за пециво
2/3 чаша млеко
500 г малини (може и јагоди)
За глазурата:
500 г кисела павлака
30 мл коњак
2 лажици шеќер во прав
2  ванила во прав
Подготовка:
Промешајте ги со миксер путерот и шеќерот. Додадете ги доследно јајцата, млекото и прашокот за пециво. Конечно ставете го брашното, бадемовата есенција и ванила. Добиеното тесто истурете го во кружен калап за торта и печете во загреана рерна на 180 степени до подготвеност.
Во сад измешајте павлака со шеќер во прав и ванила. Штом тортата ќе се излади пресечете го на половина и прснете со малку со коњак или рум. Намачкајте го обилно со крем и ставете ги плодовите.

Врз нив ставете уште крем и остатокот од торта. Завршете со крем. Се разбира може да направите и друга ваша омилена глазура.

Слични содржини