[РЕЦЕПТ] Домашен леб со паста од маслинки

од Vladimir Zorba

Состојки:
600 г брашно
4-5 лажици маслинова паста
2 лажици маслиново масло
1 пакетче сув квасец, 7 грама
2 парчиња јајца
1 лажиче сол
1 лажиче шеќер
200 мл топла вода
e63f8aa8b1b8f0adc3476c709ef23414Подготовка:
Квасецот се раствора во неколку с. л. топличка вода, како кон неа се додава и шеќерот. Брашното се пренесува, во средината се прави кладенче и смесата со квасецот се прелива. Се додаваат јајцата и солта. Од производите се замесува меко тесто, кое се дели на 4 или 5 топки (во зависност колку сакате – 4 или 5).

Од топките се прават ленти со дебелина од околу 2,5 см, кои се намачкани со маслиново паста и се навива на ролна. Остава мала оддалеченост за да може да нарасне добро тестото. Се рангираат во подмачканата тава и се оставаат околу 60 минути да нарасне.

Лебот се пече во загреана рерна на 180 степени околу 25 минути. Внимавајте на лебот и ако е потребно извадете го малку порано или подоцна. Откако ќе се испече, лебот се става врз решетка за да се излади. Намачкајте со малку маслиново масло.

Слични содржини