[РЕЦЕПТ] Домашни каноли на сицилијански начин

од Vladimir Zorba

Состојки:
1 чаша брашно
2 јајца
3-4 лажици шеќер
1 кафе лажичка цимет
2 лажици еспресо
1 голем пакет масло
100 мл десерт вино по избор4343b19245c3d99d016fb76fa97e62b4

Подготовка:
Отсечете со голема лажица од коцка путер и одвојте ја. Потоа измешајте ги сите останати состојки во сад. Измешајте ги со помош на миксер. Смесата ќе добие текстура на тесто. Извадете ја од садот и замесете со раце.

Расукајте го тестото на тенка кора околу половина сантиметар. Потоа со помош на поширока чаша исечете кругови. Залепете го секое кругче така што да се формира нешто како шуплива цевка.

Останатото масло одмрзнете го во тава на средна температура. Пржете ја секоја од канолите во него до златна боја. Откако ќе се изладат можете да ги наполните со мек бел крем, како што е оригиналниот рецепт или со свежо овошје или џем. Изборот е ваш.

Забелешка : За да ги приготвите полесно канолите можете да го намотате тестото на долгнавест сад. Слични метални форми се продаваат во кондиторските продавници или во продавници за домашни потреби.

Слични содржини