[РЕЦЕПТ] Домашни соленки со кашкавал и сирење

од Vladimir Zorba

Состојки:
3 чаши брашно
200 г масло
6 јајца
1 кофичка кисело млеко
1 штипка сол
1 лажичка сода
200 гр кравјо сирење
100 г кашкавал
жолчка за премачкување
Подготовка:
3 од јајцата се матат со миксер и се мешаат со јогурт. Се топи путерот и додава бавно кон смесата мешајќи постојано. Мачкајте го тестото. Откако ќе стане стегнато, премесете го со раце. Поделете го на две топки и расукајте го на две дебели кори.

Останатите 3 јајца се мешаат со кршено сирење и рендан кашкавал. Едната кора се простира во тава, а на неа се дистрибуира филот. Одозгора се става другата кора. Намачкана со жолчка за сјај.

Печете во загреана на 200-220 степени печка до црвенило. Извадете и откако ќе се излади малку, исечете ги сoленките на мали квадратни парчиња.

Слични содржини