[РЕЦЕПТ] Колач со кора од портокал и рум

од Vladimir Zorba

Состојки:
3 јајца
100 г бел шеќер
50 г кафеав шеќер
4 лажици топло млеко
4 лажици стопен путер
кората од 2 портокали
175 г брашно
1/2 пакетче прашок за пециво
екстракт од ванила
5-6 капки рум
Подготовка:
Во сад измешајте ги добро јајцата и шеќерот. Кон нив додајте го топлото млеко и маслото. Наквасете го брашното заедно со прашокот за пециво и ставете го на течните состојки. Завршете со рум, ванила и кора од портокал.

Во подмачкан калап за торта, истурете половина од применетото тесто. Другиот дел по желба може да го обоите со малку какао и тогаш да го додадете. Печете ја тортата во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.

Многу е важно додека тортата не нарасне да не ја отворате рерната. Потоа може да  проверите дали  е испечена.

Слични содржини