[РЕЦЕПТ] Пилешки копани со праз и печурки

од Vladimir Zorba

Состојки:
4 пилешки копани
4 страка праз
200 г печурки
2 лажици сос Ворчестер
2-3 лажици масло
2-3 лажици масло
сол
црн пипер
2 страка свеж магдонос
1 чаша бело вино
2 лажици брашно
Подготовка:
Зачинете ги копаните со сол и бибер и извалкајте ги во брашното. Загрејте малку од двата вида масти и испржете ги.
Намалете ја топлината, додадете сос и малку вода. Покријте ги копаните под капак и оставете ги така да се подготвуваат некое време.

Во тоа време во друга тава запржете со останатото масло ситно исечени праз и печурки. Промешувајте добро цело време. Посолете го зеленчукот и зачинете со црн пипер. Намалете го шпоретот. Дотурете го виното кон празот и печурките и нека се готви додека не омекне целосно.

Послужете со тоа што ќе направите слој од печурките и кромидот врз кој ќе ги поставите копаните. Посипете со ситно сецкан свеж магдонос.

Слични содржини