112
Состојки:
1 чаша ориз
1 модар патлиџан
200 г печурки
1 мала коцка путер
4-5 лажици масло
1 чаша растворена супа од печурки
1 чаша готварски крем
1 нотка сол
1 нотка црн пипер
2 страка свеж магдонос
пармезан за рендање
1 чаша бело вино
Подготовка:
Ставете го маслото во тава, загрејте го на средна температура и пржете го во него оризот додека ја менувате бојата. Додадете го виното и оставете да изврие. Додадете ја растворената супа, павлака и зачините. Промешувајте го постојано оризот додека не испарат течностите. Намалете го шпоретот.
Во тоа време исечете го модриот патлиџан на ситно, а печурките на крупни парчиња. Се топи путерот во друг сад и во него зеленчук. Измешајте ги со оризот. Посипете со пармезан и сервирајте го рижотото топло.