Почетна / Магазин / Наука и технологии / Руска подморница се крие во анаеробен режим

Руска подморница се крие во анаеробен режим

Дизел-електричната неатомска подморница “Кроншцад” од проектот 677 тип “Лада” ќе стане првата руска воена подморница со анаеробен (независен од надворешен воздух) електроенергетскиот систем, пишува “Известија”. Најновиот развој ќе ѝ овозможи на подморницата да останува во подводна позиција без да го издава своето присуство до неколку недели. Во принцип дизел-електричните подморници имаат потреба од полнење на акумулатори што се врши од дизел мотор. Енергијата за моторите може да се добива и со помош на водородни горивни ќелии.

“Џенерал моторс” (General Motors) развива водородни погонски системи уште од 2008 година. Концернот има развиено за Морнарицата на САД подморница која е управувана од агрегат на водородни ќелии.

Технологијата влегува кај беспилотните подводни садови, на кои војските доделуваат надежи дека ќе го преземат опасниот за екипажите подводен фронт. Првата подморница со водородно гориво е изградена на бродоградилиштата Hellenic Shipyards, дел од “Тисен-Крупа Марин Системс” (ThyssenKrupp Marine Systems). Подводни апарати со водородно гориво се правени во Шпанија, Португалија и Германија. Германија ја воведува првата подморница со такво гориво во употреба во 2003 година.

Руската подморница нема да носи специјално водород, туку ќе го добива преку риформинг на дизелот, кој се наоѓа на палубата. Таа ќе биде спуштена на вода во 2018 година.