Сакате да го заштитите црниот дроб јадете го ова растение!?

од Vladimir Zorba

Црвеното цвекло е храна, на која малку луѓе псветуваат внимание. Тоа заслужува да биде вклучена во менито почесто поради своите неверојатни здравствени придобивки.

Еве кои се тие:

Го регулира крвниот притисок

Цвеклото има својство да го намалува крвниот притисок. Тоа е богато со азотен оксид. Ова соединение ги релаксира и проширува крвните садови, намалувајќи притисокот на ѕидовите.

Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести

Црвеното цвекло има сеопфатен позитивен ефект врз здравјето и функцијата на кардиоваскуларниот систем.

Редовното консумирање на цвекло го намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести и инциденти.
Ја подобрува издржливоста

Многу спортисти веруваат на квалитетите на црвеното цвекло. Истражувањата покажуваат дека хранливите материи во него се борат против заморот и ги зголемуваат енергетските резерви на телото.

Пигментите кои прават бојата на урина по козумирањето се супстанци кои одговараат и за зголемување на издржливоста и силите на организмот.

Слични содржини