Секој ден јадете по половина кромид: Со телото ќе се случи…!

од Vladimir Zorba

Кромидот е една од најстарите растителни култури, позната по својот специфичен жежок вкус и силна миризба. Постојат многу видови, ноо кај нас е најчестиот црвен кромид. Сите видови на кромид се лековити, па не може да згрешите. Се смета дека доаѓа од Азија. Тој е незаменлив дел од исхраната на многу националности и е исклучително популарен во медицинските кругови, каде што се користи за лекување на голем број болести. Египќаните веруваат дека топката во форма на концентрични кругови претставуваат вечност. Грците често го консумираат, бидејќи веруваат дека ја очистува крвта од токсини, што сега се потврдува и од многу истражувања. Кромидот содржи 40 калории на 100 грама. Се состои од 89 проценти вода, 9 проценти јаглехидрати, 1,7% растителни влакна, и минимално количество на протеини и масти. Најважно влакното во него се фруктаните кои промовираат здрава флора во цревата.

Кромидот е добар извор на растителни влакна и витамин Ц
– важен е и за имунитетот и убава кожа,
витамин Б6 – важен за формирањето на црвени крвни зрнца,
фолна киселина – од суштинско значење за клетките,
калиум – корисен за крвниот притисок и здравјето на срцето,
манган – за здравјето на ткива и коски.

5 најважни лековити својства:

Го држи здравјето на крвните садови.
Го регулира шеќерот и штити од дијабетес
Значитлна помош при појава на болеста рак
Обезбедува смиреност и добро расположение,
Ги зајакнува коските, косата и ноктите
Редовното примена на сок од кромид врз кожата на главата ќе го забрза растот на косата и ноктите. Исклучително ефикасен е за намалување на лузни, па дури и по операција за намалување на лузни, а се препорачува за креми на база на екстракт од него.

Слични содржини