Почетна / Актуелно / Светот се прости со Обама, но тој зад себе остави три меѓународни несреќи

Светот се прости со Обама, но тој зад себе остави три меѓународни несреќи

Поради него САД и Русија, неколку пати беа на работ на војната, изјави Валентин Вацев.

Светот се простува не со Обама, а со политиката на Демократската партија. Ова го изјави аналитичарот Валентин Вацев.
“Денес Америка се простува со својот актуелен претседател. Јас имам многу сериозни морални и идејно-политички причини што не сум негов поддржувач, но обично добрата анализа ми помага да кажам дека тој е чесен, добронамерен и не е лишен од одредени таленти, како човек. Тој стоеше добро таму, но ако зборуваме сериозно, билансот од неговото претседателствување е повеќе од негативно “, рече аналитичарот.

“Светот денес се простува не со него, туку со политиката на Демократската партија на САД. Самата политика беше најблаго речено, катастрофална. Обама е човек кој беше управуван од задното седиште, реалниот естаблишмент на неговата партија, која управуваше со земјата, а оттаму може би и голем дел од светот. Јас можам да набројам најмалку 10 случаи, сведочат за тоа дека оние кои реално управуваа Америка зад неговиот грб, постојано ги нарушуваа неговите аранжмани, постојано му пречеа да ја реализира политиката. Тој потсетува со биографија и со она што е направено досега, на судбината на Џими Картер. Обама не беше слободен “, уверен е аналитичарот.

Вацев коментира и она што останува откако демократите веќе не се на власт:

“Власта на Демократската партија оди и поинтересно е што останува од оваа власт на Демократската партија во САД и светот. Остануваат три далекосежни стратешки последици и три несреќи.

Првата несреќа, очигледно тоа е несреќата на демократите на Блискиот Исток – безумието во Сирија, предавството на Израел, апсолутната бесмислица на состојбата во Египет, воопшто, катастрофално, мизерен и понижувачки крај на Арапската пролет, тоа е заслуга на Демократската партија.

Втората несреќа, се разбира, е со Русија. Заслуга на Обама е дека неколку пати Русија и САД беа на работ на војната.

Третата катастрофа која особено болно се чувствува сега и ќе продолжиме да ја чувствуваме, тоа е несреќата со Европа. Тоа е европскиот евроатлантизам кој се урна и остануваат урнатините во Европа. Обединета Европа многу долго време нема да се излечи, нема да биде во ред од бегалскиот удар, од бегалската бран “, појасни Вацев.