Тој е цар на зачинот поради неговите многу лековити својства

од Vladimir Zorba

Често го нарекуваат цар на билките / зачините или царска билка, а името му потекнува од грчкото име “Basilikón phutón”, што значи “царска билка”. Во светот има околу 50 видови босилек, а неговите својства го сместуваат на самиот врв на зачините кои треба да ги користите

Најчестиот е слаткиот босилек, кој главно се користи во медитеранската и италијанската кујна. Покрај тоа, постои и тајландски сладок босилек, кој се користат во кујната на Југоисточна Азија.

Босилекот ги задоволува неверојадните 175 проценти од дневните потреби на витамин А и тоа само со 15 грама свежа билка. Витаминот А е антиоксидант кој е потребен за добар вид. Босилеот содржи и витамин К, кој е важен за здрави и силни коски. Оваа едногодишна фабрика со плиток корен може да се одгледува од семе, засадено во градина, тенџере или парцела. Тоа сака сонцето од 6 до 8 часа дневно, како и богата почва.

Не сака премногу наводнување и потребно е да се чека да се исуши пред ново наводнување. Оваа зачин-билка може да се користи свежо или сувите нејзини листови, а истата дава одличен вкус на јадењето, го подобрува варењето и ја задржува храната од расипување.

Освен намена во кујната, тој се користи и како антисептик во борбата против паразитски болести, за смирување на тензиите, против стомачни грчеви, воспаление на бубрезите и смирување на симптомите на астма.

Слични содржини